Çekirdek meydan savaşları; Intel 6 çekirdekli işlemcilerini duyurdu
1,2,3 ve 4 yetmez diyenler için merakla beklenen 6 çekirdekli (hexa-core) ilk işlemcilerin resmi duyurusu yapıldı. Nehalem mimarisinin kullanıldığı Core i7 serisi işlemcileriyle endüstride yeni bir dönemin kapısını aralamak isteyen Intel, Dunington serisi 6 çekirdekli ilk işlemcileriyle ihtiyaçları karşılama noktasında müşterilerine daha güçlü çözümler sunmayı hedefliyor. Saat hızına yönelik düellonun yıllar önce sonlanmasıyla firmaların hangi argüman üzerinden yarışmaya devam edeceği merak edilmiş, dört çekirdekli işlemcilere geçiş ile birlikte adres belli olmuştu. AMD ile girilen çekirdek meydan savaşında ordusuna 6 çekirdekli işlemci takviyesi yapan Intel, sunucu ve iş iştasyonlarındaki pazar payını arttırmayı hedefliyor.
2000'li yıllarda hayal edilen 6GHz'lik işlemciler bugün gündemde olmasa da çok çekirdekli işlemcilerin yaygınlaşması adına tarih sayfalarına yeni bir kilometre taşı daha not edildi ve 6 çekirdekli işlemciler pazara sunuldu. Kuşkusuz Intel bugün geldiği noktada Core mimarisine çok şey borçlu. İki sene önce duyurulduğunda özellikle performansıyla öne çıkartılan mimari, bugün gelinen noktada 200'e yakın işlemci modelinde kullanılmasıyla adeta ölçeklenebilir esnek mimari anlayışının önemine vurgu yapıyor. Yeni üretim teknolojilerine adaptasyon ve güç tüketimi gibi işlemci tasarımına yön veren önemli noktalarda Intel adına yeni bir sayfa açan Core mimarisi, 6 çekirdekli işlemcilerin hazırlanmasında da etkin rol oynuyor.
Intel 6 çekirdekli işlemcilerini kullanıma sundu
Intel'in 6 çekirdekli yeni işlemcileri doğal çekirdek tasarımına sahip değil yani işlemciler tek pakette çok zarlı yapıya sahip. Bu sayede üretimde esnek hareket yeteneği kazandığıı belirtilen firmanın rakibinden çok daha önce 6 çekirdekli işlemci hazırlayabilmesinin arkasındaki en önemli neden olarak ta çok zarlı tasarım anlayışının nanometrik gelişim ile desteklenebilmesi gösteriliyor. Penryn tabanlı olan 6 çekirdekli yeni işlemciler kurumasl müşteriler için hazırlandı. Yani Dunington serisi işlemcileri masaüstü sistemlerin aksine sunucularda ve iş istasyonlarında görebileceğiz. Her biri çift çekirdekli üç işlemci zarına sahip olan 6 çekirdekli yeni işlemcilerde 9MB büyüklüğünde L2 ve 16MB'lık paylaşımlı L3 bellek bulunuyor.
Xeon 7400 serisi altında pazara sunulan 6 çekirdekli yeni işlemciler 1066MHz FSB desteğiyle geliyorlar. 40-bit fiziksel adresleme yapabilen ve SSE4 komut seti paketine sahip olan soket mPGA604 formundaki işlemcilerin ısıl güç tasarımları modeline göre değişmekle birlikte 130 watt ve altı olarak olarak belirlenmiş. Tigerton çekirdeğini kullanan 7300 serisi işlemciler ile pin uyumuna sahip olan ve Clarksboro yonga seti tarafından desteklenen 6 çekirdekli yeni işlemcilerin tepe modeli diyebileceğimiz X7460 modelinin 2U sistemlerde diğer modellerin ise 1U sistemlerde kullanılması öneriliyor. X7460, E7450 ve L7455 modellerinden oluşan 6 çekirdekli modellere ek olarak Intel yine X7400 serisi altında dört çekirdekli yeni modeller de duyurdu.
Pazara sunulan dört çekirdekli yeni modellerden özellikle 2.13GHz'de görev yapan L7445 modeli dikkat çekiyor. Zira 12MB'lık seviye 3 belleğe sahip olan işlemci 45nm üretim teknolojisinin ciddi katkısıyla sadece 50 watt'lık ısıl güç tasarımına sahip. Bu açıdan değerlendirildiğinde 6 çekirdekli işlemcilerden ise L7455 modelinin ön plana çıktığını görmekteyiz. Zira bu işlemcinin ısıl güç tasarımı da 65 watt olarak belirlenmiş. Intel'in aynı TDP seviyesinde çift çekirdekli güncel masaüstü işlemcileri olduğunu düşündüğümüzde, yeni modellerin sahip olduğu avantaj çok daha net bir şekilde gözlemlenebilir. Intel, 6 çekirdekli işlemcilerini rakibi AMD'den önce pazara sunarak önemli bir ilki gerçekleştirdi. Şimdi gözler AMD'nin gelecek yıl duyurmayı planladığı Istanbul kod adlı, 6 çekirdekli yeni işlemcilerinde.